Kuva: Willem Aerts

Huippu-urheiluvaiheen ykkösjoukkueiden trialsit alkavat – joukkuerakenteeseen muutoksia kaudelle 2024–2025 

Vuosi 2024 on kokonaisuudessaan ollut erinomainen kausi seuran huippu-urheiluvaiheessa. Erityisesti vanhempien poikien ja miesten puolella on mahdollista saavuttaa seuran kaikkien aikojen menestyksekkäin kausi. Miesten edustusjoukkue saavutti historiansa parhaan sijoituksen sarjatasolla ja säilytti maineensa yhtenä maan parhaista Cup-joukkueista pudottaen Veikkausliiga-joukkueen Suomen Cupissa. Joukkue teki myös historiaa olemalla ensimmäinen suomalainen joukkue, joka selvitti tiensä UEFA Regions’ Cupin lopputurnaukseen. U17- ja U20-joukkueet taistelevat tällä hetkellä SM-mitaleista, U16-joukkueet ovat vakiinnuttaneet paikkansa Ykkösen ja Kakkosen kärjessä, ja miesten reservijoukkue jää vain täpärästi Kolmosen lohkonsa voitosta, mahdollisesti vain maalieron vuoksi. 

Samaan aikaan haastava vuosi tyttöjen ja naisten puolella on johtanut siihen, että naisten edustusjoukkue putoaa takaisin Kakkoseen ja U18-joukkue jäi ilman suoraa paikkaa SM-karsintaan. TU15-joukkueella on kuitenkin hyvä mahdollisuus varmistaa T18 SM-karsintapaikka Laura Kalmari -turnauksessa tällä viikolla. 

Katse suunnattuna kohti ensi kautta, joukkueemme haluavat saattaa päätökseen tämän vuoden keskeneräiset asiat. Oli kyse sitten miesten edustusjoukkueen noususta Ykköseen, TU18-joukkueen pääsystä SM-sarjaan, kultamitaleista tai seuraavista askeleista, joita jokainen ykkösjoukkueemme ottaa osana eliittiä kehitysympäristöä. Etsimme erittäin motivoituneita, korkeatasoisia pelaajia, joita voimme auttaa kehittymään huipputason jalkapalloilijoiksi ja jotka jakavat seuran kunnianhimon nostaa joukkueemme vieläkin korkeammalle kuin olemme saavuttaneet vuonna 2024. 

Seuramme strategian mukaisesti haluamme tulevaisuudessa olla Johtava urheilijoiden kasvattaja. 

Lähes kokonaan VJS-pelaajista muodostettu Länsi-Vantaa Ylpeys -joukkue eteni elokuussa ensimmäisenä suomalaisena joukkueena UEFA Regions’ Cupin lopputurnaukseen. Kuva: Kalevi Hämäläinen

Joukkuerakenteen muutoksia

Olemme pitkään kannattaneet U16-U18-poikien ikävaihemuutosta, jonka Palloliitto on nyt vahvistanut tapahtuvan vuonna 2026.  Tämän seurauksena vuonna 2026 meillä tulee olemaan kolme kilpajoukkuetta (PU16/1, PU17/1, PU18/1), jotka pelaavat noiden kolmen ikäluokan kesken.  Tulevalla siirtymäkaudella 2025 tulee olemaan myös muutama olennainen muutos: 

  • Osallistumme U16 ikäluokan pilottikauteen, johon ilmoitamme uuden joukkueen, PU16/1. Ensi vuoden puolella on karsinta, jossa selviää, osallistuuko joukkue P16 Etelä Liigaan vai Ykköseen. 
  • Uusi PU16/1-joukkue tekee tiivistä yhteistyötä PU16-17/1-joukkueen (entinen PU16/1, josta tulee PU17/1-joukkue vuonna 2026) kanssa, joka pelaa P17 Ykkösessä ja Kakkosessa ja toimii ensisijaisesti ponnahduslautana SM-joukkueeseen. 
  • PU17/1-joukkue (PU18/1 vuodesta 2026 alkaen) jatkaa johdonmukaista mitalitavoitettaan SM-sarjassa ja pelaajakehitystä kohti ammattilaisuutta. 

M/2-joukkue on pelannut erinomaisen kauden Kolmosessa. Seuraava askel M/2-joukkueelle vahvemmaksi osaksi huipulle tähtäävää pelaajapolkua tapahtuu yhdistymällä PU20/1-joukkueen kanssa, jonka myötä muodostuu PU20/1+M/2 toimintaympäristö, jossa on kaksi peliryhmää. 

TU18/1 ja N/1 joukkueympäristöt yhdistyvät, jotta pystymme varmistamaan mahdollisimman laadukkaan toimintaympäristön huipulle tähtääville pelaajille.  

Lue lisää uudistuvasta joukkuerakenteesta sekä joukkueiden vastuuvalmentajista täältä 

Huippu-urheiluvaiheen visio ja tavoitteet

Tarjota pelaajapolku jalkapalloammattilaisuuden kynnykselle 

  • Pelaajat voivat kehittyä niin hyvin ja kilpailla niin korkealla tasolla VJS:ssa, että heidän ei tarvitse lähteä seurasta ennen kuin ammattilaisseura (Suomessa tai ulkomailla) tarjoaa heille ammattilaissopimuksen. 

Menestyä yksilöinä 

  • Nuoria pelaajia valitaan mukaan maajoukkueleireille ja he pelaavat maajoukkueissa. 
  • Useita nuoria pelaajia nousee kauden aikana ylemmille tasoille aina edustusjoukkueeseen asti 

Menestyä joukkueina 

  • Kaikilla joukkueilla on kilpailulliset tavoitteet, jotka ohjaavat päivittäistä tekemistä ja toimintaa.  

Huippu-urheiluvaiheen ykkösjoukkueiden vaatimukset

Harjoitteleminen ja pelaaminen hyvässä kilpailullisessa joukkueessa ovat tärkeitä askeleita kohti pärjäämistä SM-tasolla tai korkeammilla sarjatasoilla miesten tai naisten jalkapallossa. Jokaisessa seuran huippu-urheiluvaiheen ykkösjoukkueessa pelaajilta vaaditaan korkeaa motivaatiotasoa ja aitoa halua tehdä määrätietoista työtä sekä oman että joukkueen kehittymisen ja menestymisen eteen. 

Kilpailullisuudella on erittäin merkittävä rooli seuran ykkösjoukkueissa. Ykkösjoukkueiden pelaajaringit ovat kovatasoisia ja laajoja, joten peliaika ei tule ilmaiseksi – se pitää ansaita. Valitsemme kuitenkin ykkösjoukkueisiin vain sellaisia pelaajia, joiden uskomme pystyvän taistelemaan roolista joukkueen pelaavassa kokoonpanossa. Yksi valmentajien keskeisistä tehtävistä joukkueen arjessa on tukea pelaajia kokonaisvaltaisesti. Jokaiselle pelaajalle, joka on valmis sitoutumaan ja kehittymään, on tarjolla riittävästi peliaikaa viikoittain tasolla, jonka valmennus näkee pelaajalle parhaaksi sillä hetkellä. 

Trials-viikot

Kaikki HUV-ykkösjoukkueiden trialsit alkavat viikolla 45 (4.11.2024). 

Oletko kiinnostunut liittymään VJS:n huippu-urheiluvaiheen ykkösjoukkueeseen? 

Kaikkien pelaajien, jotka ovat kiinnostuneita seuran huippu-urheiluvaiheen huipulle tähtäävistä joukkueista, tulee täyttää ennakkokysely – TÄYTÄ KYSELY 

Seuran edustajat valitsevat osallistujat trialseihin kyselyn pohjalta ja kutsuvat valitut pelaajat mukaan trials-jaksolle. 

Oletko kiinnostunut liittymään VJS:n huippu-urheiluvaiheen perustasojoukkueeseen? 

Perustasojoukkueet harjoittelevat säännöllisesti laadukkaassa valmennuksessa. Pelaajat voivat ilmoittautua maksuttomalle kahden viikon kokeilujaksolle mukaan näillä linkeillä: 

PU20/2 + M/3: https://vjs.myclub.fi/flow/events/7828868 

PU16-17/valkoinen: https://vjs.myclub.fi/flow/events/7829472 

TU18/2 + N/2: https://vjs.myclub.fi/flow/events/7828861 

Lisätietoja

Jos sinulle heräsi kysymyksiä tai kaipaat lisätietoja, ota rohkeasti yhteyttä seuran huippu-urheiluvaiheen valmennuspäällikköön.   

Edward Finch 
Huippu-urheiluvaiheen valmennuspäällikkö 
edward.finch@vjs.fi 
044 550 7414