”Kehityshaluinen ja intohimoinen jalkapallohullu” esittelyssä Kimmo Eronen


Kimmo Eronen
aloittaa marraskuussa VJS:n teknisenä johtajana. Tarina sai alkunsa, kun Eronen palkattiin johtamaan projektia, jossa tavoitteena on saada VJS:n opetussuunnitelma valmiiksi. Tosin Erosen palkkaamisen jälkeen on yhä selvempää, että kyseessä on jatkuvan kehittämisen prosessi.

Oikeastaan tarina sai alkunsa vielä paljon aikaisemmin. Koska VJS:n puheenjohtajaksi valittu kasvatustieteiden ylioppilas ja nykyinen VJS:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Yli-Rinne kiinnitti Erosen hahmoon yliopiston seinien sisällä huomiota. Ja tarjosi puolitosissaan töitäkin vielä EsPassa valmentaneelle Eroselle lasten Futistiimeissä opiskelijaruokalan käytävällä. Vielä silloin ei tärpännyt.

– Erosesta huokui sellainen tekemisen meininki mutta analyyttisellä twistillä. Ja samaan aikaan ihmiset viihtyivät Erosen ympärillä, kuvailee Yli-Rinne.

Jalkapallohullu, joka tulee toimeen ihmisten kanssa – vahvoista mielipiteistään huolimatta

”Kehityshaluinen, intohimoinen jalkapallohullu” näillä määreillä Eronen aloittaa kuvailunsa itsestään.

– Olen kiinnostunut kokonaisvaltaisesti pelaajakehityksestä niin valmentamisen, seuratyön kuin yleisesti suomalaisen jalkapallon kannalta, Eronen kuvailee itseään.

Hyvin ihmisten kanssa toimeentuleva, vuorovaikutustaitoinen Eronen omaa myös vahvat mielipiteet.

– Olen kiinnostunut myös muiden näkökulmista ja vahvoista mielipiteistä huolimatta ne ovat jatkuvassa liikkeessä. Ne ehkä jopa kehittyvät, Eronen hymyilee.

EsPa ja FC Honka isossa roolissa valmentajauralla

Haastattelu ei ehdi tämän pidemmälle ehtiä, kun Eronen itse kääntää katseen pois itsestään ja haluaa jakaa kiitosta

– Haluan isosti kiittää FC Honkaa 7 vuodesta. Ne ovat olleet minulle isoja vuosia ja vienyt minua valmentajana todella paljon eteenpäin. Ja tietysti kiitos rakas kasvattajaseura EsPa, josta valmentajainnostus, se kipinä päästä vahvistamaan pelaajien rakkautta kuningas jalkapalloa kohtaan, Eronen kiittelee.

– Jalkapallo on antanut minulle valtavasti ja on upeaa olla mukana mahdollistamassa samanlaisten kokemusten äärelle pääsemisessä, Eronen kuvailee syitä valmentamisen parhaista puolista.

Työn vaikuttavuus syntyy mentoroinnista, jonka pohjana on opetussuunnitelma

Teknisen johtajan rooli on uusi niin VJS:lle kuin Eroselle itselleen. Mutta jo nyt löytyvät yhteiset ääriviivat, kuinka työ tulee olemaan vaikuttavaa.

– Tulen työskentelemään sen eteen, että vastuuvalmentajien työ kulkee yhä vahvemmin samaan suuntaan tiiviin vuorovaikutuksen ja mentoroinnin avulla. Mentoroinnin pohjana on opetussuunnitelma, Eronen kuvailee

Opetussuunnitelma on työssä keskiössä, sillä kaikki tekeminen ponnistaa sen ajamiseksi tekemiseen.

–  Koko seuran valmennustiimi on saatava tietoiseksi opetussuunnitelmasta tärkeimmät vaiheet siitä vaiheesta, jossa kulloinkin valmentaja valmentaa. Haluan korostaa, että VJS:ssa tätä jo löytyy mutta kehittyneempien opetustavoitteiden ja niistä johdettujen valmentamisen työkalujen myötä tarkoituksena on mennä entistä pidemmälle, Eronen linjaa.

– Itse näen, että tulevaisuudessa valmentajat seurassamme ovat osa isoa tiivistä tiimiä. Yhteinen alusta, johon tekeminen pohjaa, yhteiset viestintävälineet ja tilaisuudet ja esimerkiksi ikäluokastaan vastaavat valmentajat luovat seuramme toiminnasta valmennuksellisesti yhä yhtenäisempää ja valmentajan toimintaympäristöstä tiimimäisempää, linjaa puolestaan toiminnanjohtaja Yli-Rinne.

Systemaattisuus ja pitkäjänteisyys jo osana tapaa toimia mutta valmennuksen laatuun ja yhtenäisyyteen edelleen satsattava

Toiminnan jatkuva kehittäminen valmennuksen kautta on strategisesti VJS:lle tärkeää. Visio ”Johtava urheilijoiden kasvattajaseura” vaatii satsauksia nimenomaan valmentamisen laatuun ja toisaalta yhtenäisyyteen.

– VJS:n toiminnassa poikkeuksellista ovat systemaattisuus ja pitkäjänteisyys. Ulkopuoleltakin on helppo havaita, että seuralla on ja on pitkään ollut selkeät tavoitteet ja työtä on tehty nimenomaan niiden eteen. Ja nykyään on myös näyttöjä siitä, että niiden saavuttamisessa myös onnistutaan, Eronen kehuu.

Opetussuunnitelma tulilla

Opetussuunnitelmaprosessi on ollut nyt käynnissä puoli vuotta ja edennyt aikataulun mukaan. Tavoitteena on, että ensimmäinen versio on valmiina syyskuussa.

– Nyt on luotu kehys kokonaisuudelle. Eli olemme päättäneet VJS:n tulevan pelimallin isompia ja keskeisimpiä kysymyksiä, Eronen avaa statuspäivityksen.

Seuraavaksi siirrytään niihin avainkohtiin harjoittelussa, joka tulee pelimallin mukaiseen pelaajakoulutukseen. VJS:n opetussuunnitelma lähtee pelistä ja luo mallia, jolla tavoitteena olevaa pelimallia kohti edetään loogisesti.

– Seuraavaksi ryhdymme oppimistavoitteiden loogiseen jäsentelyyn.  Pohdimme esimerkiksi murtautumisen ja viimeistelyn oppimispolkua pienestä nappulasta aikuiseksi asti, Eronen jatkaa

– Tavoitteena on, että rakennamme mallin, jossa oppimistavoitteet on pilkottu siten, että niistä syntyy looginen järjestys helpommasta vaikeaan ja samalla syntyy looginen järjestys opettaa tavoiteltua asioita lapsille. Luonnollisesti valmistelemme näiden asioiden oppimiselle työkaluja, lupaa Eronen

Kesä-Kimmo valmentaa ja nauttii läheisten seurasta

”Erosen kesä kuulostaa varsin tutulta, kun kyseessä on jalkapallovalmentamisen kaltainen intohimobusiness-ammatti.

– Valmennan ja vapaa-aika menee minulle tärkeiden ihmisten seurassa. Iso kiitos erityisesti avovaimolleni Essille sekä myös ystäville ja vanhemmilleni, jotka ovat olleet tukena matkan varrella.

Kimmo Eronen – futishullu