07-ikäluokan valmennustiimi valmis – Mikko Seppänen ikäluokkavastaavaksi

07-ikäluokan valmennustiimin kanssa on allekirjoitettu sopimukset. Ikäluokan valmennuksesta vastaa VJS:ssa jo 7 vuotta vaikuttanut, filosofian maisteri, Vaskivuoren lukion historian opettaja Mikko Seppänen. Ikäluokkavastaavana hän vastaa koko ikäluokan valmennuksen laadusta osallistuen ykkösjoukkueen harjoitusten lisäksi perustason eli *valkoisten valmennustoimintaan kahdesti viikossa.

VJS-kasvatti

– Odotan innolla uutta kautta ja uutta tehtävää, meillä on mainio valmennustiimi tulossa -07-ikäluokkaan. Ikäluokkavastaavan rooli on uutta minulle, joten mielenkiinnolla odotan mitä se tuo mukanaan. Vapaa-ajan haasteetkin on ratkaistu kertaheitolla, kommentoi pestiään Seppänen.

Mikko Seppänen on valmentajana VJS-kasvatti. Vuonna 2008 oman poikansa kautta VJS:an toimintaan mukaan tullut futismies on valmentanut seurassamme jo vuodesta 2010 alkaen. Viimeiset vuodet hän on toiminut eri ykkösjoukkueiden kakkosvalmentajana. Kuluvalla kaudella hän oli Helsinki Cupin voittaneen 2005-syntyneiden ja Tomi Romppasen vastuuvalmentaman joukkueen valmennustiimissä.

– Meistä on upeaa, että toimintakulttuurimme johtaa nykypäivänä siihen, että myös valmentajapolku on mahdollinen. Mikko on VJS-kasvatti valmentajana, tehnyt loistavaa työtä ja ansaitsee ikäluokkavastaavan tehtävän, kommentoi urheilutoimenjohtaja Marko Kolsi.

Loistava tiimi

Abdirisak Ahmedista on valmennustiimin tärkeä linkki ja tuo kokemusta vanhempien junnujen valmentajana siitä mihin ollaan menossa.

Mikko Seppäsen kuvaama ”loistava tiimi” koostuu kuluvalla kaudella myös 2005-syntyneiden ykkösjoukkueen valmentajana toimineesta Abdirisak Ahmedista ja 2007-ikäluokan United-joukkueen vastuuvalmentajana myös ensi kaudella toimivasta todellisesta valmentajalupauksesta Olli Hirvosesta. Hirvonen oli mukana tällä kaudella myös 2008-syntyneiden ykkösjoukkueen valmennustiimissä.

– Koossa on nyt todellinen VJS-tiimi, sillä jokaisella on mittarissa jo melkoisesti kokemusta valmentamisesta seurassamme, iloitsee Kolsi.

Opettajan ammattitaidosta hyötyä myös valmennukseen

Mikko Seppänen lähtee tulevaan kauteen kirkkain ajatuksin. Ja mikä tärkeää valmennusfilosofia on kuin suoraan VJS-metodista.

– Pelaajien ehdoilla mennään eteenpäin siinä mielessä, että kentällä tehtävät ratkaisut ovat aina pelaajan tekemiä. Treeneissä pitää tarjota mahdollisuus ratkoa tilanteita ja oppia tekemään hyviä valintoja. Valmentaja luo raamit suunnittelemalla harjoituksia, jotka tukevat tätä. En halua tarjota valmiita vastauksia vaan pelaajalle tukea ratkaisujen tekemisessä. Toinen pointti on, että peli on keskiössä, ei voi liikaa irrottaa treenejä aidoista pelitilanteista tai ratkaisut eivät välttämättä siirry peleihin. Toki myös suljettujakin harjoitteita tarvitaan, Seppänen hahmottelee.

Olli Hirvonen on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut valmentaja.

Opettajana toimiva Seppänen näkee opettajan ammattitaidosta olevan hyötyä myös valmennukseen.

– Oppimisprosessi, se miten tuen oppimista yhdistää valmentamista ja opettamista. Koulumaailman toimintakulttuurissa tärkeitä arvoja ovat esimerkiksi oikeudenmukaisuus ja tasapuolinen kohtelu. Nämä pätevät yhtä lailla joukkueurheiluun. Selkeät pelisäännöt, kaikkien kunnioittaminen, opi toimimaan ryhmässä. Positiivinen palaute ja tarvittaessa myös “kasvatuskeskustelut” kuuluvat asiaan, mutta ensin mainittua pitää olla enemmän, Seppänen linjaa yleisesti elämässäkin tarvittavia urheilukasvattamisen perusteita.

Kolsin toiveet täyttyivät

2007-ikäluokan valmennustiimi on nyt valmis. Se on juuri sen näköinen kuin urheilutoimenjohtaja Kolsi sen toivoi olevan.

– Saimme mukaan todelliset osaajat ja vielä tiimin, joka pystyy toimimaan taitavasti yhdessä ja erityisesti taitavasti pelaajien kanssa. Meillä on tärkeää, että pelaajien oppiminen on keskiössä, sillä siitä lähtee muu motivaatio ja yhteisönä hyvinvointi, kun on edistymisen fiilis kaikilla, Kolsi iloitsee.

 

* VJS:n joukkuetoiminnan tulevan kauden kehitystyön myötä joukkuetoiminnassa joukkueet jaetaan punaisiin (ykkösjoukkuetoiminta, jossa 2-4 peliryhmää) ja valkoisiin, joka on perustaso. Perustaso vastaa nykyistä kortteli-, -aluejoukkue, ja kakkosjoukkuetoimintaa. Joukkuetoiminnan kehitystyötä sparrailtiin hallituksessa tällä viikolla ja sparrausta jatketaan ensi viikolla seuramme joukkueenjohtajien ja valmentajien kanssa.