VJS Historia

Länsi-Vantaan jättiläinen VJS täytti 50 vuotta viettäen virallista syntymäpäiväänsä 13.12.2020. Moni tuntee nykyisen seuran, mutta harva tietää, mistä kaikki alkoi.

Vuonna 1958 perustettiin Voimistelu- ja Urheiluseura Pirkat Ry, joka sen ajan tapaan yritti taipua parhaansa mukaan eri lajiliittojen ja poliittisten tuulien pyörteissä. Vuonna 1970 Pirkat ja Friherrsin Toive perustivat yhdessä Vantaan Pallon, joka yllättäen liittyikin TUL:oon (Työväen Urheiluliitto). Pirkkojen jalkapallojaostoa ratkaisu ei miellyttänyt, vaan jaosto irtautui emoseurastaan perustaen13.12.1970 Hämeenkylän Palloseura Ry:n (HäPS). VJS:n tarina alkoi.

Vuonna 1980 HäPS:n kanssa samalle alueelle perustettiin myös Vantaan Palloseura -80 Ry (VanPS-80). Melkein 10 vuotta seurat toimivat ”ystävä/vihollinen”-suhteessa kisaten pelaajista samalla alueella, mutta onneksi seurojen yhdistymisen edut menivät haittojen edelle ja kummankin seuran vuosikokouksissa 1989 saatiin siunaus uuden seuran perustamiselle. Päätettiin perustaa Vantaan Palloseura Ry eli VPS. Nyt yli 30 vuotta myöhemmin vanhoja arkistoja selatessa nimi herättää hilpeyttä ja hämmennystä. Logomme VPS-kirjaimilla varustettuna näyttää kummalliselta.

Vantaan Jalkapalloseura jäi kuitenkin vain työnimeksi, sillä Palloliitto ei sitä vaasalaisen lyhennekaimansa vuoksi nimeksi hyväksynyt, ja vuosikokouksessaan 16.2.1989 HäPS teki päätöksen muuttaa nimensä Vantaan Jalkapalloseura Ry:ksi. VanPS:n nuorimmat pelaajat siirtyivät heti uuteen seuraan ja loput joukkueet seuraavana vuotena, kun VanPs:n toiminta lopetettiin. Tuolloin VJS:ssa oli noin 600 pelaajaa.

Seura kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista

Seuran pelaajien määrä on seuran ja sen edeltäjien syntyajoista kasvanut kohisten. Pelaajamäärä on tänä päivänä noin 1 500 ja moni muukin asia on ajan saatossa muuttunut, mutta yhtä kaikki, palloa pelataan edelleen ja mielellään vastustajan maalia kohti!

Koko historian aikana tärkeänä ja keskeisenä asiana seuran kehityksen kannalta ovat olleet lukemattomat vapaaehtoiset puurtajat. He ovat pyyteettömällä työllään luoneet meidän oman seuran ja nostaneet sen yhdeksi Suomen suurimmaksi junioriseuraksi, joka tarjoaa laadukasta toimintaa alueensa kaikille lapsille, nuorille sekä aikuisille.

Olosuhteet kasvun mahdollistajana

Merkittävän tekijänä seuran kasvussa on ollut seuran rohkea ja määrätietoinen ote omien olosuhteidensa kehittämiseksi. Lisäksi seura on hyötynyt suuresti Vantaan kaupungin erinomaisista jalkapallo-olosuhteista.

Vuonna 2010 seuran olosuhteisiin tuli ensimmäinen merkittävä parannus, kun Vantaankosken kentän hallinta siirtyi seuralle ja pian sen päälle saatiin uusi tekonurmipinnoite.

2010-luvun puolivälissä seurassa käynnistettiin kunnianhimoinen hanke, kun oman hallin hanke käynnistyi. Hanke huipentui Aktia Areenan avajaisiin vuonna 2016, minkä lisäksi samana vuonna Myyrmäkeen valmistui Hissikeskus-kenttä uimahallin kupeeseen.

Graafisen ilmeen kehitys

HäPS:n perustamisesta oli vuonna 1990 kulunut 20 vuotta, kun vuosijuhlassa julkaistiin VJS:n lippu. Seppo Hautalan ja Aku Vellamon suunnitteleman lipun kantoi silloisen A-joukkueen pelaaja Pekka Marjamäki Hämeenkylän seurakunnan nuorisopastori Hannu Haukkalan siunattavaksi. Valkoisella pohjalla lepäävästä Vantaan vaakunasta sommiteltu seuran logo on edelleen monille VJS:laisille tuttu ja alkuperäinen logo esiintyy edelleen seuran historiakertomusten yhteydessä. Lipusta poimitut värit valkoinen, keltainen, punainen ja musta olivat tuolloin seuran pelipaidan päävärit, kunnes vuosien varrella keltainen väri jäi hetkeksi pois.

Seuraavan suuren muutoksen seuran ilme koki vuonna 2016, kun seuran graafista ilmettä muutettiin radikaalisti. Nykyisessä värimaailmassa yhdistyvät seuran voimakkaat värit; punainen ja jälleen myös keltainen. Hallitsevaksi elementiksi on nostettu seuran nimilyhenne ”VJS” sekä jalkapallo.

VJS 50 vuotta -dokumentti paketoi seuran ensimmäisen 50 vuoden historian
Seuran 50-vuotisjuhlissa 20.8.2022 esiteltiin juhlayleisölle seuran 50-vuotishistoriikki dokumenttielokuva-muotoisena.

VJS-sanomat digi/pdf-versioina

2021
2020
2019
2017
2016

Lisätiedot

Janne Bruun
Toiminnanjohtaja
janne.bruun@vjs.fi
+358 400 529 036