Miksi VJS ei ottanut seuratukea vastaan? 

Palloliitto julkaisi tällä viikolla seuratukipäätökset kahdelle seuraavalle vuodelle. Päätöksistä ilmeni, että VJS oli päättänyt olla vastaanottamatta 3. korin seuratuen valmennusosaamisen kehittämiseen. Miksi tällainen päätös tehtiin? 

Suomen Palloliiton nykyiset seuratuet (hybridiakatemia, talentti, valmennusosaamisen kehittäminen) yhdistyvät yhdeksi seuratukikokonaisuudeksi vuodesta 2025 alkaen. Alkavalle kaksivuotiskaudelle (2025–2026) tukia jaetaan kaikkiaan 31 seuralle ja välillisesti 90 yhteistyöseuralle. 

Päätökset seuratuista julkaistiin alkuviikosta. Uutisessa tiedotettiin myös seuramme luopuneen 3. korin tuesta. Tuki olisi pitänyt kohdentaa lapsuusvaiheen valmennusosaamisen kehittämiseen, ja se olisi ollut suuruudeltaan 30 000 euroa vuodessa. 

Miksi emme ottaneet seuratukea vastaan? 

Seuramme päätös olla vastaanottamatta seuratukea herättää ymmärrettävästi ihmetystä, mutta taustalla on seuran hallituksen harkittu ja toimihenkilöiden perinpohjaisesti valmistelema päätös. 

– Haimme 2. ja 3. korin seuratukia. Päätös ylipäätänsä hakea 3. korin tukea oli vaikea, mutta päätimme lähettää hakemuksen ja harkita tuen vastaanottoa päätösten jälkeen. Ensisijaisesti tähtäimessämme oli 2. korin seuratuki nuoruusvaiheen talenttivalmennukseen, mutta tiesimme kilpailun niistä olevan kovaa ja lisäsimme 3. korin hakemukseemme ikään kuin varmistaaksemme myös sen vaihtoehdon harkinnallemme, VJS:n toiminnanjohtaja Janne Bruun taustoittaa. 

Syy 3. korin tuesta luopumisesta perustuu tukikauden toiminta- ja tuloskriteereihin, joihin seuran pitää sitoutua saadessaan tukea.  

– Toiminnalliset muutokset olisivat sitouttaneet seuramme tekemään toimintaamme ja henkilöstöömme muutoksia, jotka olisivat pakottaneet meitä muuttamaan strategisten toimintojemme painotusta ja todennäköisesti myös tekemään uusia rekrytointeja ja luopumaan joistakin nykyisistä toimenkuvista, ehkä myös työntekijöistä. Teimme päätöksen suojellaksemme seuramme toimijoita ja toimintaa, Bruun perustelee. 

Korin 3 seuratukiseurat sitoutuvat mm. tekemään 130 lisenssikoulutussuoritusta ja lisäksi järjestämään kuusi erillistä teemakoulutusta ja laatimaan vähintään 250 harjoitusarviointia vuodessa. Tämän lisäksi myös valmentajien dokumentoituihin kohtaamisiin ja lapsuusvaiheen pelaajien tekemään kokonaisliikuntamääräseurantaan oli asetettu kovia – sekä arviomme mukaan perheille kohtuuttomia – vaatimuksia. 

Organisaatiollisesti tuen vastaanottaminen olisi velvoittanut seuramme palkkaamaan  valmennusosaamisen kehittäjän (0,75 henkilötyövuotta) ja investoimaan 15 000 euroa joko valmennusosaamisen kehittämisen tai talenttivalmennuksen henkilöstöön. 

– Tarkasti vaatimuksia tarkastellen ja harkiten päädyimme siihen lopputulokseen, että emme seurana nähneet joko mahdolliseksi tai tarkoituksenmukaiseksi muuttaa toimintaamme tuen ehtojen mukaisiksi, vaan halusimme jatkaa autonomisemmin valitsemallamme tiellä nykyiseen strategiaamme uskoen. Koimme myös, että tuen taloudellinen merkittävyys ei ollut ratkaiseva seuramme toiminnassa, Bruun sanoo. 

Mitä seuraavaksi? 

Seuratuesta luopuminen ei muuta seuramme toiminnan suunnittelua ensi kaudelle, vaan pystymme nyt jatkamaan sitä jopa entistä vapaammin, nimenomaan seuramme toimintaympäristöä tukien. 

– Olemme aloittaneet tulevan kauden toiminnansuunnittelun jo keväällä, emmekä ole varanneet sitä seuratuen varaan, joskin sen mahdollisuus on koko ajan pidetty mukana suunnitelmissa. Toivoimme ensisijaisesti korin 2 tukea, ja sitä ilman jääminen on meille toki pettymys. Nyt toiminnan suunnittelu jatkuu tämän päätöksen ja tiedon varassa, mikä jättää meille runsaasti valinnanvaraa niin talenttivalmennuksen kuin valmennusosaamisen kehittämisen suunnitteluun, Bruun toteaa. 

Vantaan Jalkapalloseura pitää tukikriteerejä erittäin kunnianhimoisina ja halusi suoraselkäisesti ja rehellisenä niin itselleen, Palloliitolle kuin suomalaiselle jalkapalloyhteisölle olla rehellinen niiden toteuttamisen kanssa. 

– Koimme, että on meidän velvollisuutemme olla rehellisiä ja avoimia tukikriteerien toteuttamiskelpoisuuden suhteen, ja koska emme niihin kokeneet pystyvämme täysin sitoutumaan, oli mielestämme vastuullista jättää tuki vastaanottamatta. Toivomme, että Palloliitto tukee tukiseuroja toteuttamaan annetut kriteerit, mutta ei lähde muuttamaan niitä kesken tukikauden, mikäli niiden toteuttamisessa ei onnistuta, Bruun päättää. 

Seuramme hallitus sekä operatiivinen johto seuraa tukimallin toteutusta ja toivoo pystyvänsä sitoutumaan seuraavan tukijakson ehtoihin ja siten hakemaan tukea. Yhteistyö Palloliiton kanssa jatkuu hyvässä hengessä ja tiiviinä muiden toimintojen parissa. 

Lisätiedot: 

Janne Bruun, toiminnanjohtaja (tiedustelut 3.7. saakka) 
janne.bruun@vjs.fi 
0400 529 036 

Sebastian Söderholm, urheilutoimenjohtaja (tiedustelut 12.7. saakka) 
sebastian.soderholm@vjs.fi 
041 504 7151