Aku Jokinen aloittaa 2.4.2018 VJS:n palveluksessa ensimmäisenä tehtävänään toimia 2007-syntyneiden poikien ikäluokkavastaavana. Ikäluokkavastaavana Jokinen vastaa ikäluokan valmennustoiminnan jatkuvasta kehittämisestä. Hän on mukana kaikissa punainen-joukkueen harjoituksissa ja kaksi kertaa viikossa valkoinen-joukkueen harjoituksissa. Ikäluokkavastaava valmentamisensa lisäksi sparraa ikäluokan muita valmentajia ja vastaa valmennuksen kehittämisprosessin etenemisestä ja VJS:n valmennusmetodin ja opetussuunnitelman toteutumisesta ikäluokassa.
Jokinen on toiminut pitkään SAPA:n valmennuspäällikkönä. Valmennuspäällikkönä hän on kehittänyt seuran valmennustoimintaa ja toiminut eri ikäisten valmentajana.
– Saimme seuraan kokeneen osaajan valmennukseen. Hän on tärkeä osa valmennuksemme kovien tavoitteiden saavuttamista. Aku on tehnyt erinomaista työtä SAPA:ssa, iloitsee toiminnanjohtaja Veli-Matti Yli-Rinne
– Yksi hänen erityisosaamisalueistaan on juuri valmentajien kehittäminen. Lisäksi hän on onnistunut SAPA:ssa saamaan nuoria valmentajia omista riveistä sitoutumaan valmennukseen. Tämä on myös tavoitteidemme kannalta aivan kriittinen asia myös VJS:n tulevaisuudessa, meidän tulee kasvattaa myös uusia valmentajia ja tässä Akulla on oma roolinsa, kommentoi urheilutoimenjohtaja Marko Kolsi.
Jokinen on innoissaan tulevaisuudestaan VJS:ssa.
– VJS on hyvin hoidettu seura, jonka kehittymistä olen seurannut mielenkiinnolla pitkään. Seuravierailuilla olen käynyt VJS:ssa useamman kerran ja muutenkin seurannut toimintaa hyvän ystäväni, VJS-valmentaja Sebastian Söderholmin kautta. Pidän VJS:n jatkuvan kehittymisen kulttuurista ja odotan innolla pääsyä osaksi seuran kehittymistä kohti visiotaan johtavaksi urheilijoiden kasvattajaseuraksi. VJS-metodi ja opetussuunnitelma yhdistettynä huippuolosuhteisiin antaa tälle kehittymiselle vahvan pohjan, ja näiden toteuttamista arkityössä odotan innolla, Jokinen kommentoi.
Valmennus on Jokiselle tärkeä asia.
– Valmentamisessa minua viehättää oikeastaan kaikki – pelaajien ja joukkueen sekä oman valmentajuuden kehittäminen ja kehittyminen näin tiivistettynä. Pelaajien onnistumiset ja toisaalta myös pettymyksen tunteiden käsittelemään oppiminen. Valmentamisessa hienoa on myös se, että joka päivä voin itse oppia jotakin uutta tai ainakin tarkastella asioita uudesta näkökulmasta. Joka päivä voi jonkin pienen asian tehdä aina paremmin, ja oman toiminnan analysointi ja kehittymään pyrkiminen yleensä parantavat elämänlaatua myös kentän ulkopuolella.
Valmennusfilosofiaa kysyttäessä, Jokinen miettii hetken ja toteaa kysymyksen olevan vaikea. Mutta löytää kuitenkin aika kirkkaan vastauksen.
– Valmennustani ohjaavat tietyt perusperiaatteet: yhdessä tekeminen, oppiminen ja vuorovaikutus. Nämä kolme asiaa nivoutuvat hyvin yhteen korostamassani arkityön laadussa. Jalkapallo on kollektiivinen laji, joten on tärkeää, että esimerkiksi joukkueen tavoitteet asetetaan yhdessä eikä tavoiteasettelu tule valmentajan suunnasta yksipuolisesti annettuna. Oppimista pitäisi tapahtua joka päivä, ja siinä isossa roolissa on se, miten pystymme valmentajina vaikuttamaan pelaajien sisäiseen motivaatioon ja koetun pätevyyden tunteisiin. Elämä ja jalkapallo on jatkuvaa vuorovaikutusta: joukkueessa pidän tärkeänä, että jokainen uskaltaa olla oma itsensä ja heittäytyä peliin täysillä. Uskon, että sitä kautta myös oppiminen tehostuu, kollektiivipystyvyys paranee ja suuretkin tavoitteet ovat saavutettavissa.
Tervetuloa Aku seuramme toimintaan.