VJS:n kommentti Vantaan Sanomien juttuun ”Valmentaja-isien aika on ohi”

Vantaan Sanomat otsikoi nykyajalle tavanomaisen raflaavasti juttunsa Valmentaja isien aika on ohi – Espanjalainen mummo tietää jalkapallosta yhtä paljon kuin suomalainen juniorivalmentaja”.

Jutussa seuramme päätoiminen valmentaja Sebastian Söderholm toteaa jälkimmäisen kommentin juniorivalmentajien tasosta. Tämä yli puolen tunnin haastattelusta jäljelle jäänyt kommentti viittaa Söderholmin mielipiteeseen suomalaisten valmentajien jalkapallosivistykseen. Sen on tulkittu viittaavan vapaaehtoisvalmentajiin (koska otsikkoon liitetty jonkun muun tai toimittajan oma termi ”isä-valmentajat”), mutta Seba viittaa kommentissaan suomalaisen valmennuksen tasoon yleensä ottamatta kantaa saako valmentaja palkkaa vai ei.

– Itse en osaa sanoa espanjalaisten mummojen jalkapallotietämyksestä mitään mutta aika kovia tietäjiä heidän tulee kyllä olla, jos väite pitää paikkansa. Mutta luen itse Seban viestin niin, että meidän tulee entistä enemmän satsata valmennuksen tasoon monin keinoin, jotta valmennuksen taso yhä paranee. Tästä olen täysin samaa mieltä, sillä valmentaja ei ole koskaan valmis ja valmennusosaaminen kansainvälisesti katsottuna menee harppauksin eteenpäin ja junaan on päästävä mukaan, kommentoi VJS:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Yli-Rinne

– VJS ei katso tarpeelliseksi ottaa kantaa valmentajien nykytasoon vaan korostaa jo sitä mittaamattoman tärkeää työtä, jota valmentajat arjessa pelaajien eteen Suomessa tekevät. Tärkeämpää kuin miettiä nykytasoa on se työ, jota teemme tänään tason kokoaikaisen kehittämisen eteen. VJS on omassa strategiassaan valinnut yhdeksi strategiseksi tavoitteekseen erinomaisen valmennuksen. Tämän toteuttamiseksi olemme nostaneet ytimeen jatkuvan osaamisen kehittämiseen, kertoo Yli-Rinne

Työ strategisen tavoitteen eteen on jo aloitettu.

– Haluamme kehittää seuramme toimintaa rakenteeltaan, toiminnaltaan ja arvoiltaan sellaiseksi, että se tukee valmentajuuden kehittymistä jatkuvasti ja pitkäjänteisesti. Tähän ei riitä pelkät muodolliset koulutukset vaan prosessin pitää olla koko ajan käynnissä. Tähän kontekstin antaa VJS-metodi ja sen opetussuunnitelma ja moottorin siihen antavat metodiimme ja opetussuunnitelmaan perehtyvät ammattivalmentajamme, jotka skaalauttavat osaamisen osa-aika- ja vapaaehtoisvalmentajillemme, linjaa Yli-Rinne.

– Ja viimeaikaiset olosuhdesatsauksemme ovat tukitoimia erinomaisen valmennuksen -tavoitteen toteutumiseksi, kuittaa Yli-Rinne lopuksi.

 

>> Vantaan Sanomien juttu