Viime vuoden aikana seurayhteisömme rakensi merkittävällä panoksella uutta strategiaa, joka julkaistiin syksyllä 2021. Seuran missio on edelleen olla Jalkapalloyhteisö sinulle. Seuran kolme ydinarvoa ovat Kehitys, Kilpailullisuus ja Yhteisöllisyys, joiden tulee näkyä vahvasti myös arjessa.
Seuramme visio 2025 on olla Johtava urheilijoiden kasvattaja sekä Vaikuttava yhteisön liikuttaja. Urheilutoiminnan osalta haluamme olla Kilpailullisesti menestyvä pelaajakehittäjä. Tavoitteena on tarjota tulevaisuudessa pelaajapolku jalkapalloammattilaisuuden kynnykselle, menestyminen niin yksilöinä kuin joukkueina sekä pelaajamäärän kasvattaminen, varsinkin lapsiurheiluvaiheissa.
– Uuden strategian kehittämistyöhön on käytetty satoja tunteja ja olemme luoneet paljon yksityiskohtaisemman ja moniulotteisemman kokonaisuuden kuin aikaisemmin, mikä selkeästi ohjaa meidän arkitoimintaamme strategian valintojen mukaisesti. Olemme myös asettaneet keskeiset tavoitteet ja luoneet niille mittarit sekä tavoitetasot. Lisäksi olemme tunnistaneet toiminnan ydinprosessit, jotka ovat keskiössä strategian toteutumiselle arjessa. Nämä ovat urheilutoiminnan osalta pelaajakehitys, pelaajistohallinta, valmennuksen kehittäminen sekä toiminnanhallinta, urheilutoimenjohtaja Sebastian Söderholm avaa strategian urheilullista sisältöä
Tavoitteena lisätä tyttöjoukkueiden kilpailullisuutta
Uuteen strategiaan liittyen teimme myös selkeitä ja merkittäviä muutoksia seuran tyttöpelaajien pelaajapolkuun ja joukkuerakenteisiin. Haluamme selkeästi profiloitua kilpapelaajien seuraksi ja olla varteenotettava vaihtoehto kaikille Etelä-Suomen parhaille pelaajille.
– Haluamme tulevaisuudessa olla merkittävä toimija huippu-urheilun näkökulmasta Suomen nais- ja tyttöjalkapallossa ja kehittää huippuyksilöitä ja huippujoukkueita. Tämän myötä olemme päättäneet perustaa uusia tyttöjen kilpajoukkueita nuoruusvaiheessa ja linjanneet, että lapsiurheiluvaiheissa ei enää perusteta uusia tyttöjen joukkueita, vaan tulevaisuudessa pojat ja tytöt harjoittelevat ja pelaavat yhdessä, Söderholm täsmentää.
Nykyiset ikäluokkajoukkueet jatkavat vielä niin kauan kuin ne ovat tarkoituksenmukaisia ja elinvoimaisia, ja niiden pohjalta luodaan kilpajoukkueita lapsiurheiluvaihe 2 (LUV 2) ja nuoruusvaiheen (NUV) ikävaiheissa. Nuorimpien ikäluokkien osalta pojat ja tytöt toimivat jo samoissa alueellisissa joukkueissa (Vantaankoski & Myyrmäki).
– Uskomme siihen, että ne tytöt, jotka aloittavat nyt pienestä pitäen yhdessä poikien kanssa ja toimivat siellä 5–6 ensimmäistä vuotta kehittyvät merkittävästi enemmän kuin sellaiset pelaajat, jotka ovat harrastaneet vain tyttöjen kanssa. Koemme myös, että tämän muutoksen myötä pystymme paremmin tarjoamaan jokaiselle pelaajalle mahdollisuuden harrastaa oman tasoistensa kanssa, sukupuolesta riippumatta, koska toimintaryhmiä on enemmän, urheilutoimenjohtaja perustelee.
Tulevaisuudessa tytöille perustetaan omat joukkueensa 11–12-vuotiaana. Lähtökohtaisesti perustetaan kilpajoukkueita ja tarvittaessa ikäluokkia yhdistetään. Mikäli pelaajamäärät ovat riittävän isoja, voidaan perustaa tytöille myös omat perustason joukkueensa, muussa tapauksessa pelaajilla on mahdollisuus jatkaa myös poikien perustason joukkueissa.
– Ymmärrämme, että uudistus voi olla joillekin lapsille ja ehkä ennemminkin aikuisille liian raju, varsinkin niille, jotka ovat tottuneet aikaisemmin sukupuolierotteluun urheilussa. Pojat ja tytöt ovat kuitenkin tottuneet leikkimään ja liikkumaan yhdessä päiväkodeissa ja alakouluissa, eikä urheilullisesti ole mitään syytä sille, miksi he eivät voisi toimia samoissa joukkueissa. Tässä merkittävässä joukkuerakenteellisessa uudistuksessa on luonnollisesti omat riskinsä, mutta uskomme sen potentiaaliin, ja että muutosten myötä pystymme kehittämään entistä parempia tyttöpelaajia, mikä tukee strategiaamme, Söderholm päättää.
Seuramme valittiin mukaan myös Palloliiton tuki- ja toimintamalliin, jossa Palloliiton nuoruusvaiheen kehityspäällikkö Markus Paananen sparraa ja auttaa seuraamme kehittämään 10–15 -vuotiaiden tyttöjen toimintaa entisestään.
Alkukauden tuloksissa ja Palloliiton valinnoissa lupaavia merkkejä
Tyttöjoukkueidemme otteet alkukaudesta ovat olleet lupauksia herättäviä.
TU11 on menestynyt niin talvella Winterliigassa, jossa se nappasi U11-poikien haastesarjan mestaruuden, sekä Stadi Cupissa, jossa joukkue nosti pyttyä TU11-kilpasarjan voittajana. Stadi Cupissa TU10 ylsi upeasti kilpasarjan hopealle. Sekä TU11 että TU10 ykköspeliryhmät osallistuvat sarjatoiminnassa poikien sarjoihin.
TU12-13/1 puolestaan ansaitsi kevätkauden otteillaan Ykkösessä (2. sija) paikan Etelä Liigassa ja samalla osallistumisoikeuden SPL I-tason lopputurnaukseen. Joukkue menestyi myös Stadi Cupissa sijoittuen toiseksi.
VJS osallistuu valtakunnalliseen Helmariliigaan korkeimmalla tasolla 4-5. Mukana ovat TU10-TU14 -ikäluokat. Helmariliigan kevätkierroksella VJS oli toiseksi paras seura heti HJK:n jälkeen.
Myös yksilötasolla pelaajamme ovat esiintyneet hienosti edukseen. 2008-syntyneiden Helmariturnaukseen osallistui kolme pelaajaamme; Eevi Leppänen, Emilia Hannula ja Anni Hietala. Leppänen ja Hannula valittiin sarjojensa tähdistökentällisiin.
Myös valmentajasaralla Helmariturnaus oli menestyksekäs Jami Vesaniemen ja Ville Silfverbergin kuuluessa turnauksen voittaneen Team Sällströmin valmennustiimiin.
Emine Demitras, Kerttu Kiviniemi, Inka Luokkala ja Ella Timonen osallistuivat toukokuun alussa alueturnaukseen, minkä lisäksi Luokkala on ollut mukana maajoukkueleirityksessä.