VJS avauspisteille Telia 5G Areenalla

VJS haki maukkaan 3-5 (2-3) -voiton Klubi 04:stä Telia 5G Areenalta lauantai-iltana. VJS oli tehnyt paluun 18 vuoden tauon jälkeen Kakkoseen ja avausottelussa oli ennakkoon jänniä kysymysmerkkejä ilmassa. Kuinka VJS pärjäisi taitavaa ja nopeaa vastustajaa vastaan isolla kentällä ja vaikkakin mm. Suomen Cup-peli ja osa pre-seasonin treenipeleistä olivat lupauksia herättäviä, niin kuinka kävisi nyt sarja-avauksessa yhtä ennakkosuosikkia vastaan?

Hyvinhän siinä kävi nimittäin jätkät eivät kumarrelleet Telian valoissa vaan kävivät täysillä kimppuun ja nappasivat lopulta arvokkaat pisteet kotiinviemisiksi Vantaalle. VJS lähti otteluun Elis Rintala maalissa. Puolustuslinjan muodostivat vasemmalta Henri Hiltunen, Samu Strengell, Ahmed Said Ahmed ja Eetu Olvinen. Keskikentällä peliä pyörittivät Robert Gädda, Marko Kolsi ja Michael Alapappila. Kolmen kärjessä viilettivät vasemmalta Eetu Puro, Liridon Islami ja Vili Lankinen.

Ottelu sai meidän kannalta parhaan mahdollisen startin, kun vain minuutti oli pelattu ja Eetu Puro prässäsi Klubin rajaheitosta pallon itselleen boxin sisään. Mies ei epäröinyt vaan iski lopulta pomppivan pelivälineen noin pilkun tasolta hieman oikealta suoraan maalin kattoon 0-1-lukemiksi. Voiko parempaa alkua enää toivoa! No kauan ei tarvinnut odotella toistakaan maalia keltapaidoille (VJS:n uusi vieraspeliasu on tällä kaudella koko keltainen). Noin vartin kohdalla Olvinen ja Lankinen pelasivat näppärän sommitelman, josta Eetu ”Stidi” Olvinen pääsi etenemään aivan päätyrajalle asti. Stidi ehti vielä rullata palloa ulospäin sopivaan kohtaan ennen kuin lähetti matalan takaviistopallon boxiin. Eetu Puro oli jälleen paikalla ja taaksepäin liikkeestä otti pallon haltuun ja ampui kääntölaukauksen maalivahdin tulokulmaan ja peli oli 0-2 vierailijoille. Huikea startti Eetulle toisessa virallisessa ottelussaan VJS:n edustusjoukkueen paidassa. Klubi 04 palautti sarjanousijat kuitenkin välittömästi maanpinnalle, kun kahden minuutin päästä edellisestä maalista pahan harhasyötön jälkeen Valtteri Vesiaho pääsi riistämään pallon pelinavausvaiheessa keskellä ja ajamaan VJS:n puolustuslinjaa kohti. Meidän pakka oli sen verran levällään, että helppo pallo viime kauden Kolmosen maalikuninkaalle, FC Reippaasta siirtyneelle Olli Tynkkyselle ja pallo oli ensimmäistä kertaa VJS:n verkossa. Vierailijat eivät tästä kuitenkaan masentuneet vaan jo seuraavalla minuutilla Marko Kolsi pääsi riistämään pallon Klubin alueella syvällä. Pallo suoraan Liridon Islamille ja toisen uuden hankinnan ensimmäinen maali näki myös päivänvalon. Mikä neljäminuuttinen, jossa tehtiin kolme maalia vuorotellen eri päätyihin. Tämän jälkeen peli hieman rauhoittui ja VJS oli pääsääntöisesti hyvin puolustusmuodossa keskellä. Klubi onnistui kuitenkin 37. minuutin kohdalla kaventamaan pelin 2-3:een, kun jälleen kerran Olli Tynkkynen karkasi hienon noston jälkeen VJS-puolustukselta maalintekoon. Näissä numeroissa mentiin tauolle.

Toiselle jaksolle Klubi tuli uudella energialla ja iski välittömästi pelin tasoihin. Vaihdosta kentälle tullut vasta B-juniori-ikäinen Adam Markhiyev naulasi näppärän murtautumisen jälkeen pallon toisella yrittämällä verkkoon. Klubi 04 oli nyt viimeistään osoittanut vaarallisuutensa ja sen, että se kykenee minä hetkenä hyvänsä luomaan maalipaikkoja, mikäli sille antaa liikaa tilaa. Jälleen kerran VJS ei antanut takaiskujen lannistaa vaan jatkoi oman pelisuunnitelmansa toteuttamista. Palkinto tuli jälleen 54. minuutin kohdalla, kun Klubin puolipitkä avaus maalivahdilta katkeaa Olvisen vahvaan prässiin. Pallo pompun kautta Kölille ja siitä pienellä nostolla Liridon ”Doni” Islamille, jonka sopivan kovuinen volley painuu vastustamattomasti maalin yläkulmaan. Peli taas 3-4 VJS:lle. Ottelu eteni jälleen tasaisesti, kunnes lopullinen ratkaisu syntyy 65. minuutin kohdalla. Kesken Klubin pallonhallinnan, Köli onnistuu riistämään pallon Donille ja pelaajat pääsevät puolesta kentästä karkaamaan kahdella yhtä vastaan kohden maalia. Doni päättää tällä kertaa harhauttaa aivan boxin rajalle valunutta puolustajaa Victor De Paulaa, joka joutuu kampittamaan miehen. Suora punainen ja vapaapotku VJS:lle oivasta paikasta. Doni itse ottaa ohjat käsiinsä ja paukauttaa pallon maalin alakulmaan 3-5-johdoksi vierailijoille. Samalla miehen hattutemppu on valmis ja ensimmäinen Kakkosen peli VJS-paidassa enemmän kuin onnistunut. Loppuajan HJK piti enimmäkseen palloa ja VJS pelasi keskialueen blokissa. Puolustuksen keskustassa Said Ahmed ja Strengell siivosivat Gäddan avustuksella vaarallisimmat pallot. Alapappila, Kolsi ja Islami tulivat vaihtoon ja Maaranen, Israpov ja Lehtonen korvaajiksi. Vaarallisia tilanteita ei lopussa juurikaan syntynyt. Näin ottelu päättyy VJS:n makeaan vierasvoittoon ja avauspisteet Kakkosessa ovat tosiasia.

Päävalmentaja Ville Vepsäläinen kommentoi ottelun päätyttyä: ”Olen todella tyytyväinen kolmeen pisteeseen. Vastassa oli varmasti yksi sarjan parhaista ja taitavimmista joukkueista. Olimme valmistautuneet otteluun hyvin ja ottelusuunnitelma toimi erinomaisesti varsinkin prässin muodossa. Pallollisesti ei onnistuttu niin hyvin kuin oli suunniteltu, mutta se varmasti paranee kauden edetessä. Viisi maalia klubia vastaan vieraissa on aika harvinaista. Voitto heti ensimmäisessä ottelussa antaa meille itseluottamusta ja motivaatiota. Olemme tehneet hyvää duunia pre-seasonilla. Oli myös hieno nähdä katsomossa paljon VJS-yhteisöä ja hyvää kannustusta läpi ottelun!”

Eetu Puro kommentoi ottelua: ”Lähettiin prässäämään ylhäältä heti alusta ja se tuotti tulosta. Klubi pyrki pelaamaan alhaalta ja onnistuimme hyvin estämään heidän pelinrakentelun. Oli hieno fiilis pelata ja onnistua, kun katsomossa oli paljon meidän kannattajia. Kiitos kaikille! Oli hyvää kannustusta. Tästä lähdetään valmistautumaan Jippo-peliin. Hiotaan pelisuunnitelma hyväksi, toteutetaan se ja otetaan kolme pistettä Joensuusta!”

VJS:n kokoonpano: Rintala, Hiltunen, Strengell, Said Ahmed, Olvinen, Gädda, Kolsi (Israpov 74′), Alapappila (Maaranen 69′), Puro, Islami (Lehtonen 83′), Lankinen

Maalit: 0-1 Puro 2′ ; 0-2 Puro 16′ ; 1-2 Tynkkynen 18′ ; 1-3 Islami 19′ ; 2-3 Tynkkynen 37′ ; 3-3 Markhiyev 47′ ; 3-4 Islami 54′ ; 3-5 Islami 67′

Eetu Puro