Arvokas vieraspiste Joensuusta

VJS matkusti toisessa sarjaottelussaan pisimmälle vieraspelimatkalle Joensuuhun Jipon vieraaksi. Jippo, joka pelasi kaudet 2006-2014 Ykkösessä, koki pienen pudotuksen kausilla 2016 ja 2017, jolloin joukkue pelasi Kolmosta, kunnes taas viime kaudella joensuulaisryhmä palasi liiton sarjoihin ja Kakkoseen. Siellä joukkue nappasi heti kolmannen sijan. Etenkin puolustuspäässä Timo Tahvanaisen ja Antti Åken johdolla rutinoitunut Jippo arvioitiin yleisesti tälle kaudelle sarjan kärkikuusikkoon ennakkoveikkauksissa. Kamppailussa oli mielenkiintoiset asetelmat nimittäin VJS oli yllättänyt Klubi 04:n Telia 5G Areenalla avausottelussaan ja puolestaan Jippo avasi kautensa vasta nyt. Jatkaisiko VJS samalla aggressiivisella pelityylillään myös Joensuussa, joka tuotti tulosta viikko takaperin? Miten Jipon valmius varmasti kauan odotettuun kotiavaukseen?

Otteluun toi pientä ennakkohämminkiä paikalle iskenyt takatalvi, joka pakotti ottelun siirtymään sisätiloihin Rantakylän uuteen liikuntahalliin. Olosuhteet olivat kuitenkin kunnossa ja molemmat joukkueet hyvin valmistautuneita toistensa kohtaamiseen. VJS aloitti ottelun Elis Rintala maalissa, Henri Hiltunen oikealla puolustajana, Ahmed Said Ahmed ja Robert Gädda keskustassa ja Altin Ademaj vasemmalla. Keskikentällä Michael Alapappila, Marko Kolsi ja Mikko Maaranen muodostivat kolmikon. Ylhäällä Klubi 04-pelin tyyliin aloittivat Vili Lankinen, Liridon Islami ja Eetu Puro.

Ottelu alkoi tunnustelevasti Jipon antaessa usein pallonhallinnan VJS:lle ryhmittymällä tiiviiksi keskialueen blokkiin. Ensimmäiset huippupaikat osuivat vierasjoukkueelle noin 10. minuutin kohdalla, kun Vili Lankisen keskityksestä Mikko Maaranen ehti ennen maalivahtia irtopalloon ja pääsi tuikkaamaan sen kohti tyhjänä ammottanutta etukulmaa. Jippo-pelaaja tuli kuitenkin vauhdilla suojelemaan omaa maalia ja ehti purkaa pallon maaliviivalta pois. Pallo jäi tilanteen jälkeen kuitenkin elämään kulmaan, josta pienen kombinaation jälkeen Maaranen lähetti uuden vaarallisen keskityksen maalille, joka leijaili lopulta Jippo-maalin ylärimaan.

Jippo pelasi ensimmäisellä jaksolla vaihdellen välillä ollen tiiviinä puolustusmuodossa keskellä ja välillä prässäten tilanteen tullen kovaa. Pääsääntöisesti joukkue pystyi estämään VJS:n pelinrakentelun keskellä. Vierailijat joutuivat turvautumaan paljon pitkiin palloihin, jotka olivat tehottomia. Jipon vaarallisimmat tilanteet tulivat laidoilta. Noin vartin pelin jälkeen Risto Kahelin pääsi keskittämään vaarallisesti takatolpalle, josta pusku kuitenkin epäonnistui ja Ahmed Said Ahmed pääsi purkamaan pallon pois. Heti perään Timo Tahvanaisen rajaheitto, jonka jälkitilanteesta vaarallinen pomppupallo maalille, josta Jippo-pelaaja pääsi puskemaan. Elis Rintala selvitti upealla venytyksellä pallon kulmapotkuksi. Ensimmäisellä jaksolla ei muita vaarallisia paikkoja nähty vaan tasaisten vaiheiden jälkeen mentiin 0-0-numeroissa tauolle.

Toiselle jaksolle Jippo tuli todella vahvasti alkuun. Ensin Kahelin karkasi vasemmalta laidalta ja pelasi vaarallisen pallon boxiin, josta kuitenkin Jippo-pelaajan ohjaus epäonnistui. Hieman myöhemmin Tahvanainen pääsi nousullaan vapauttamaan Aleksi Nissisen täysin vapaaksi yksin Rintalaa vastaan, mutta Elis veti tällä kertaa pidemmän korren hyvällä vastaantulollaan. Alun Jippo-rynnistyksen jälkeen VJS sai jälleen paremmin otetta pelistä. Ahmed Said Ahmed pääsi vaarallisesti puskemaan 64. minuutin kohdalla, mutta pallo etutolpasta ohi. VJS suoritti ensimmäisen pelaajavaihdon 67. minuutin kohdalla, kun Abdulkadir Said Ahmed tuli Mikko Maarasen paikalle. Murat Israpov tuli myös sisään 77. minuutin kohdalla Altin Ademajn tilalle. Jakson loppupuolella VJS:llä oli parempi kontrolli pelistä. Jipolla oli muutama vaarallinen pitkä sivurajaheitto, mutta niistä ei maalintekoyritystä kuitenkaan syntynyt. VJS:llä pallo pyöri kivasti boxin ulkopuolella, mutta hyviin viimeistelypaikkoihin pääseminen tuotti tuskaa. Liridon Islamilla oli lopussa vielä oiva paikka, kun mies käännähti näppärästi rajaheitosta ja pääsi etenemään vapaasti boxiin. Jipon puolustaja ehti kuitenkin viime hetkillä peittämään laukauksen. Näin pisteet lopulta tasattiin Joensuussa ja kovan ja fyysisen taiston jälkeen päästään neljästä pisteestä ensi sunnuntain kotiavaukseen Reipasta vastaan.

Päävalmentaja Ville Vepsäläinen kommentoi ottelun päätyttyä: ”Tasainen kamppailu, josta tasapeli on aika lailla oikeutettu tulos. Molemmilla oli hetkensä ja maalipaikkansa. Pari muutosta jouduimme tekemään puolustuslinjaan ja ajoittain olimme vaikeuksissa boxin ja laitakaistojen puolustamisessa. Jos ajattelee viikon takaiseen Klubi 04-peliin, niin nyt oli vastassa paljon fyysisempi ja kovemmalla taisteluilmeellä varustettu joukkue. Ensimmäinen reissupeli on nyt takana ja näitä ei viime kausina meillä hirveästi ole ollut. Olen tyytyväinen siihen, että pystyttiin vastaamaan päivän haasteeseen ja nappaamaan kuitenkin piste kotiin.”

VJS:n maalivahti Elis Rintala kommentoi kamppailun päätyttyä: ”Alku oltiin vähän unessa kuuluisilla ”bussijaloilla”. Vähitellen saatiin peliä pyörimään ja pari hyvää paikkaa siihen ensimmäiselle jaksolle. Myös kaverilla oli muutama paikka. Yhdessä pieni kommunikaatiovirhe minulla ja topparilla, josta pallo pääsi pomppaamaan vitosen viivalle. Lopulta sain vastustajan puskuun käden väliin. Toinen jakso aloitettiin lepsusti, mutta sitten taas saatiin otetta pelistä. Toisen jakson alkuun oli hyvä paikka vastustajalla, kun pääsivät puhkomaan linjan. Siinä ei ehtinyt enää alta pois, sen verran hidas kaveri”, kommentoi Elis pilke silmäkulmassa torjuntaansa. ”Tärkeä vieraspiste meille”, mies päättää.

VJS:n kokoonpano: Rintala, Hiltunen, Gädda, Ahm. Said Ahmed, Ademaj (Israpov 77´), Alapappila, Kolsi, Maaranen (Abd. Said Ahmed 67’) Lankinen, Islami, Puro