VJS:n ohjeistukset koronavirustilanteeseen liittyen

Sivu päivitetty 28.8.2020

Koronavirustilanne on alkavan syksyn myötä kääntynyt epäsuotuisaan suuntaan. VJS ohjeistaa alla olevilla ohjeilla joukkueitaan toimimaan vastuullisesti ja omalta osaltaan ehkäisemään viruksen leviämistä.

Vältä tarpeetonta matkustamista

Muistutamme VJS-perhettä, että koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski. Pandemian takia tilanne voi edelleen muuttua nopeasti ja ennalta-arvaamattomasti. Matkustaminen kohottaa tartuntariskiä, ja muuttuvien tai peruuntuvien matka-aikataulujen myötä yhteydet voivat peruuntua ja matkat takaisin kotimaahan estyä.

Viranomaisohjeistusten mukaisesti tarpeetonta matkustamista ulkomaille tulee välttää. Tarpeettomalla matkustamisella tarkoitetaan esimerkiksi vapaa-ajan matkoja. Näin ollen VJS:n joukkueet eivät toistaiseksi osallistu ulkomaisiin turnauksiin.

Paluu toimintaan matkan jälkeen

Koronatartuntojen määrä on lisääntynyt viime viikon aikana. Jotta jalkapallon pelaaminen säilyy ilman lisärajoituksia, joukkuetoiminnassa tulee nyt olla äärimmäisen huolellinen ja vastuullinen, ja noudattaa tiukasti annettuja ohjeita käsihygieniaan, flunssaoireisiin sekä turvaväleihin liittyen.

Ulkomaanmatkalta palaavien pelaajien odotetaan toimivan THL:n ohjeistusten mukaisesti. Omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille Suomeen saapuville, myös niiden maiden osalta, jotka on vapautettu matkustusrajoituksista.

Riskialueilta saapuvat VJS-pelaajat ja toimihenkilöt voivat osallistua toimintaan 14 päivän karanteenin jälkeen. Muilta kuin riskialueilta saapuville suositellaan 7 päivän karanteenia.

Paluu toimintaan sairastumisen jälkeen

Mikäli pelaajalla tai joukkueen toimihenkilöllä on hengitystieoireita, ei toimintaan tule osallistua. Toimintaan voi palata takaisin THL:n antamien ohjeiden mukaisesti. Seuratoiminta vertautuu tekstissä mainittuun varhaiskasvatukseen ja kouluun.

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.
Koronaviruksen oireet

  • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.
  • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana.

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Lisätietoja koronavirusoireista THL:n sivuilta.

Kilpailutoiminnan turvallisuusohjeet

Kilpailutoiminnan turvallisuusohjeet löydät täältä.

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme, toimitaan fiksusti ja vastuullisesti, ja pysytään terveinä!