Esittelyssä valmentajamme Paddy

PaddyPaddy, Paddy, Paddy, huhuilevat -09-joukkueiden pelaajat kilpaa kentän laidalla nuorelle valmentajallemme, joka on ehtinyt jo tähän mennessä saavuttaa enemmän kuin moni pidemmän elämänkokemuksen omaava aikuinen. Mutta kuka Paddy oikein on?

Patrick O`Shaughnessy – Paddy – on VJS:n nuori valmentajalupaus. Eikä pelkkä lupaus, sillä lupausten taustaksi tällä 23-vuotialla nuorella miehellä on jo nyt mittava ura niin pelaajana kuin valmentajana. VJS:ssä Paddy on valmentanut viime kaudella C-tyttöjä, mutta tällä kaudella hän luotsaa -09-aluejoukkuetta, vetää -09-korttelijoukkueiden ikäluokkaharjoituksia ja toimii valmentajatuutorina. Huhtikuusta alkaen mukaan tulee vielä uusien, vuonna 2010-syntyneiden joukkueiden valmennuksen sisällöstä ja harjoituksista vastaaminen ja joukkueisiin mukaan tulevien apuvalmentajien ohjaaminen. Miten nuori mies ehtii tehdä tuon kaiken?

  • Mä olen sellaisesta jalkapalloperheestä, Paddy toteaa ja taustoittaa omaa jalkapallouraansa: pelaajana Paddy on käynyt läpi kaikki nuorten maajoukkueet U15-U21-ikäluokissa ja takana on pelattuna 40-50 poikien maaottelua. Tällä hetkellä pelipaikka on MPS:n miesten edustusjoukkueessa, joka pelaa 2-div. Tasan vuosi sitten mies pyörähti testissä Skotlannissa Dundee Unitedissa, jossa testit sujuivat hyvin, vaikka Paddy itse kokikin, ettei ollut testien aikaan parhaassa kunnossa fyysisesti. – Sopparikin oli lähellä, mutta sitten seura sai siihen pelipaikkaan australialaisen maajoukkuepelaajan. Palasin Suomeen ja kun tuttu valmentaja soitti ja treeniaikataulu oli sopiva, niin menin MPS:ään treenaamaan ja pelaamaan.

Irlannin ja Suomen kaksoiskansalaisuuden omaava Paddy on elänyt symbioosissa jalkapallon kanssa varmaan syntymästään lähtien. Isä on pelaajauran lisäksi toiminut valmentajana ja nuorempana Paddy olikin isän mukana välillä apuna valmennustehtävissäkin. Siitä saattoi jopa innostus valmentamiseen lähteä. Paddyn nuorempi veli on myös A-maajoukkueessa esiintynyt taituri Daniel O`Shaughnessy, joka pelaa tällä hetkellä ammatikseen FC Midtjyllandissa.

-Kyllä mä tykkään tosi paljon valmentamisesta, Paddy kertoo. – Se on parasta, kun saa lapset kiinnostumaan ja motivoitumaan ja se, että ne tulee innokkaina treeneihin. Nyt kun toimin pienten lasten parissa, niin olen itse asiassa parhaassa paikassa näkemässä sen, kun kehitystä tapahtuu ihan koko ajan nopeasti. Tässä iässä ne on niin innokkaita, että kehittyminen esimerkiksi pallon kuljettamisessa näkyy muutaman treenin jälkeen jo isoin harppauksin, Paddy kertoo ilahtuneena.

Valmentamiseen Paddy kokee saaneensa työkaluja käytännön valmennuskokemuksen lisäksi myös omasta pelaamisesta. Ne eivät kuitenkaan jää miehen ainoiksi meriiteiksi, sillä niiden lisäksi Paddy opiskelee parhaillaan liikuntaneuvojaksi ja valmistuu joulukuussa. Valmentajakoulutustakin on jo B-lisenssiin saakka suoritettu. Opintojen lisäksi aikaa vievät kasvatustieteiden opinnot avoimessa yliopistossa ja tähtäimessä onkin tämän kevään pääsykokeet yliopisto-opiskelijaksi. Voikin varmasti todeta, että toiset ehtii lyhyessä ajassa enemmän kuin toiset.

Mikä jalkapallossa on tämän monitaiturin mielestä sitten parasta? – Kyllä jalkapallo on ihan paras laji. Se on mielenkiintoista, koska vaikka paperilla joku joukkue näyttää parhaalta, niin mikä joukkue vain voi voittaa pelin. Sen näkee esimerkiksi Valioliigassa. Seuraan jalkapalloa telkkarista aika paljon, etenkin Valioliigaa. Arsenalin kannattaja olen itse.

Nuorten maajoukkuekonkarin oma futisunelma aiemmin oli tulla itsekin ammattilaiseksi. Nyt tavoitteena on ennemminkin pelata mahdollisimman pitkään niin korkealla tasolla, että siihen voi yhdistää samalla valmentamisen.

  • Valmentajana haluan kehittyä ja saada aina vain enemmän kokemusta siitä. Tykkään valmentaa nyt näitä ihan pieniä, sanoo valmentaja ja innostuu itsekin -09-poikien treeneissä loppupeleihin mukaan. Pallo todellakin pysyy tämän valmentajan hallinnassa myös kentällä.

Keväällä VJS käynnistää huhtikuussa uudet joukkueet vuonna 2010-syntyneille pojille ja tytöille. Paddy on mukana näissäkin joukkueissa ja tuo harjoitusten suunnitteluun ja ohjaamiseen sekä mukaan tulevien muiden apuvalmentajien kokemuksen kartuttamiseen ja tuutorointiin varmasti arvokasta kokemusta ja tietotaitoa.

Mutta elämä ei ole Paddylläkään pelkkää valmentamista, vaan jalkapalloa mielisi seurata paikan päällä katsomossakin nykyistä enemmän. – Kesällä ehkäpä tulee seurattua joitain Veikkausliigankin mielenkiintoisia pelejä, pohtii Paddy. Lopuksi mietimme, kuka voittaa kesällä pelattavat jalkapallon EM-kisat. – Saksa on aina kivikova, mutta mä sanoisin, että jos Karim Benzema pääsee kisoihin, niin kyllä sitten Ranska voittaa kotikisat, Paddy ennustaa. – Olisi itse kiva nähdä livenä veljeni pelaavan Midtjylandissa, mutta saa nähdä onnistuuko, pohtii Paddy kesäsuunnitelmistaan.

Kun törmäät kentän laidalla Paddyyn, älä annan nuoren miehen iän hämätä. Kyllä kyseessä on jo nyt kunnioitettavan kokemuksen omaava pelaaja-valmentaja, joka varmasti innostuu puhumaan jalkapallosta aina, kun harjoituksista toiseen rientämisen välissä ehtii.